Na personalistickom trhu od roku 1991

Využite príspevok na reakreáciu a doprajte si o niečo krajšiu dovolenku!

V dnešnej hektickej dobe je dôležité nezabúdať na zdravie a pohodu. Práca a povinnosti často zaberajú veľkú časť našich životov, no je dôležité urobiť si čas aj na oddych. Ľahko sa povie, ťažšie urobí! Poviete si, keď začnete plánovať svoju vytúženú dovolenku a vidíte všetky tie náklady.


Ak ste zamestnancom spoločnosti s viac ako 49 zamestnancami a pracujte tam už viac ako 2 roky, zvážte dovolenku na Slovensku, pri ktorej vám časť nákladov preplatí zamestnávateľ cez príspevok na rekreáciu, všeobecne nazývaný aj “rekreačný poukaz”.

Využite príspevok na reakreáciu a doprajte si o niečo krajšiu dovolenku!

Možnosť využiť tento príspevok je pre zamestnancov daná zákonom, nejedná sa o rozhodnutie zamestnávateľa. Každá firma ale môže mať rôzne postupy na jeho uplatnenie, ktoré si preverte u svojho personalistu, účtovníčky alebo nadriadeného. V hoteloch už dnes vedia, čo musí takýto doklad obsahovať (začiatok a koniec pobytu, vaše mená ..), mnohí ho vystavujú automaticky. 


Aké sú základné pravidlá príspevku na rekreáciu:

  • ste zamestnancom spoločnosti so 49 a viac zamestnancami a pracujete tam na trvalý pracovný pomer viac ako 2 roky 
  • váš pobyt musí byť na Slovensku
  • musí trvať 2 a viac nocí za sebou
  • príspevok si môžete uplatniť na ubytovanie, ale aj na pobytové balíčky, ktoré zahŕňajú aj služby hotela ako napr. wellness
  • maximálna výška príspevku za rekreáciu môže byť 55% z 500€, to je suma 275 €. Ak je suma za rekreáciu nižšia ako 500 €, preplatí vám len 55% z tejto sumy. Ale v priebehu roka môžete priniesť ďalší doklad z dovolenky a čerpať aj zvyšnú sumu. Ak je suma za rekreáciu vyššia ako 500 €, nie je to problém, ale preplatí sa vám len 275€ (teda 55% z 500 Eur). 
  • idete s celou rodinou? ani to nie je prekážka  – príspevok je možné použiť pre všetkých členov vašej domácnosti. Či a ako je potrebné to dokladovať, zistíte opäť u svojho zamestnávateľa. V každom prípade je potrebné mať na doklade uvedené vaše meno aj mená ostatných ubytovaných
  • príspevok na dovolenku (na jednu faktúru) nemôžu žiadať viacerí členovia jednej domácnosti. Preto zamestnávatelia často žiadajú originál dokladu.
  • ak však idete na dve dovolenky alebo je dovolenka drahšia a pobyt si rozdelíte na dve časti (napr. na 3 noci a na 4 noci pri týždňovom pobyte) – dostanete tým pádom dve faktúry a môže si každý z partnerov uplatniť jednu časť

Tábory pre deti

Reakreačný poukaz môžete využiť aj na úhradu detského tábora

Ak vám už tento rok dovolenka nevyjde, ale potrebujete zabaviť cez prázdniny svoje deti, viete využiť rekreačný poukaz na uhradenie 55% nákladov aj za tábor alebo sústredenie z jeho športového klubu. Podmienky sú veľmi podobné:

  • tábor musí byť viacdenný, nie je však dôležité, či dieťa v tábore prespáva alebo sa vracia na noc domov
  • príspevok je určený pre deti navštevujúce základnú školu alebo prvé 4 ročníky 8-ročného gymnázia
  • maximálna výška príspevku je 55% z predloženého dokladu, ale najviac 275€
  • môžete si uplatniť aj účtenku za viac táborov alebo viac detí, maximálna suma sa však s počtom detí nemení
  • postup uplatnenia si aj v tomto prípade overte u zamestnávateľa, pri objednávke tábora nezabudnite na faktúru s uvedeným dátumom začiatku a konca a menom dieťa

Ak váš zamestnávateľ ponúka rekreačné poukazy, neváhajte a využite túto príležitosť naplno. Nechajte pracovné starosti na chvíľu bokom a doprajte si pár dní relaxu s rodinou.

Z INDEX NOSLUŠ vám prajeme leto plné krásnych a nezabudnuteľných zážitkov.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.