Na personalistickom trhu od roku 1991

Personalista radí – na čo si dať pozor pri prvých pohovoroch.

Pri nábore na interné pozície pre INDEX NOSLUŠ vo veľkej miere dávame príležitosť práve absolventkám/absolventom vysokých škôl. Hľadáte si aj vy prácu po škole? 

Na čo si dať pozor pri prvých životopisoch a pohovoroch, na to sme sa opýtali manažéra personálneho oddelenia INDEX NOSLUŠ Mgr. Gabriela Surdusa.

Na čo si dať pozor pri prvých životopisoch a pohovoroch?

Prvá vec, ktorou sa kandidátka/kandidát o pracovnú pozíciu predstaví je životopis. Čo má uviesť absolvent do životopisu, keď nemá žiadne pracovné skúsenosti?

G. S.: Škola a odbor ktorý uchádzač študuje, téma diplomovej práce, stáže, kurzy, zahraničné pobyty. Šport, ktorému ste sa dlhodobo venovali. To je to, čo môže v životopise absolventa zaujať. Diplomová práca je vlastne projekt, ktorým sa viete odprezentovať. Prax počas strednej školy takisto. Skúsenosti neznamenajú len prácu od ôsmej do piatej a od pondelka do piatka. Uvádzajte všetko, čo ste v živote dosiahli.

Zamestnávatelia si vyberajú absolventov aj na zaujímavejšie pozície stále častejšie. Musíte však ukázať, že na to máte. Zamyslite sa, v čom ste lepší, ako starší zamestnanci. Prirodzené IT zručnosti, ochota cestovať, jazyk – to sú najčastejšie výhody mladých ľudí.

Urobte si životopis. Pomocou aplikácií to dnes ide raz-dva. Ak chcete mať v životopise fotku, určite nie z pláže alebo oslavy. Nepreháňajte úroveň znalostí, ktoré uvádzate. Skontrolujte si svoje osobné údaje – správny e-mail alebo telefón sú základ, aby sa vám niekto ozval.

Uvádzajte, kde bývate, nie adresu trvalého bydliska. Predstava, že sa budete kvôli zamestnávateľovi sťahovať alebo hodiny dochádzať do práce vás môže znevýhodniť. A v skutočnosti možno bývate doslova za rohom.

Denne dostávam životopisy, kde sú tieto zásadné chyby. Keď ich nespravíte, zvyšujte svoju šancu na to, že vás pozvú na pohovor.


Mám uviesť aj brigády alebo školu, ktorá vôbec nesúvisí s pozíciou, na ktorú reagujem?

G. S.: Určite áno. Každá brigáda, školský úspech, projekt alebo aj dobrovoľnícka aktivita, to je to, čo hovorí o tom, čo vás baví, aký/aká ste. Hovorí to o tom, či ste počas štúdia získali prax, pracovné návyky, pracovali v kolektíve. Nie každý zamestnávateľ očakáva to isté. Niekto hľadá aktívnejších ľudí, niekto introvertov. Záleží to aj od toho, o akú veľkú firmu ide, aký je tam kolektív, aké je zaškolenie. Firma a vy ako budúci zamestnanec si v tomto musíte „sadnúť“, aby to mohlo v práci dobre fungovať.

Ešte jedna rada k životopisu – kľudne si ho priebežne upravujte. Zistíte po pohovore, že ste tam niečo neuviedli? Doplňte. Zreálnite úroveň vašich znalosti, ak ste absolvovali nejaký test. Životopis sa mení spolu s vami 🙂


Mgr. Gabriel Surdus – personálny manažér INDEX NOSLUŠ

A keď ma pozvú na pohovor? Čo ma tam čaká?

G. S.: Asi prvý kontakt bude telefonický. Nie je úplne príjemné, ak neviete, na akú prácu ste reagovali. Aj keď je pochopiteľné, že reagujete na viaceré ponuky, je dobré si ich pamätať. Vytlačte alebo si uložte inzeráty, ak je uvedený kontakt na personalistu môžete si ho uložiť do telefónu. Keď vám zavolajú a vy si nie ste istí o akú ponuku ide, požiadajte o možnosť zavolať späť a získajte tak čas na zorientovanie sa.

Na pohovore budú základom otázky na to, čo máte v životopise. Ak ste uviedli, že máte vodičský preukaz, čakajte otázku na aktívne šoférovanie. Ak znalosť jazyka, takisto by ste ju mali vedieť preukázať. Pri softvéri je častá otázka „čo najzložitejšie ste v ňom robili“.

Takisto sa nevyhente diskusii o tom, čo od práce očakávate – je to ťažké, keď hľadáte prvé zamestnanie. Ale odpoveď na to si vopred pripravte. Chcete sa naučiť nové veci? Zaujíma vás konkrétne firma alebo odbor v ktorej pôsobí? Študovali ste to a chcete to skúsiť? Robí to váš známy?

Nezabudnite na dochvíľnosť. Prísť načas, primerane oblečený a vedieť za kým idete – to sú veci, ktoré urobia prvý dojem. A k tomu skúste pridať úsmev. Pomôže to aj vám.


Na čo sa mám pýtať ja?

G. S.: Pýtajte sa na to, čo je pre vás dôležité. Pre niekoho sú to benefity, ktoré firma poskytuje. Pre iného pracovná doba alebo možnosti vzdelávania. Pre iných teambuilding s kolegami. Neexistuje vhodná alebo nevhodná otázka. Vy hľadáte zamestnanie, my zamestnanca. Naše očakávania sa musia stretnúť. Inak to nemá zmysel ani pre jednu stranu. 

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.