Na personalistickom trhu od roku 1991

Ako sa pripraviť na pohovor?

Pohovor je často dôležitým krokom na ceste k získaniu zaujímavej pracovnej pozície.

Aj keď sa v určitých prípadoch už od pohovorov ustupuje alebo sa nahrádzajú testovaním praktických zručností, stále je dosť pravdepodobné, že na nejaké stretnutie s vašim budúcim nadriadeným alebo personalistom pôjdete.


Tento moment by pre vás nemal byť stresujúcou udalosťou, ale príležitosťou, kedy môžete predstaviť svoje schopnosti, skúsenosti, záujmy a aj seba samého a potenciálnemu zamestnávateľovi. Aby ste sa pred pohovorom cítili viac v pohode a zanechali dobrý dojem, je dôležité dôkladne sa pripraviť na tento dôležitý moment. Bez ohľadu na to, na akú pozíciu sa hlásite.

Prečítajte si našich 10 tipov, ako sa pripraviť na pohovor

Dali sme dokopy pár užitočných  tipov a osvedčených rád, ako sa pripraviť na pohovor. Bez ohľadu na to, či ste nováčikom na pracovnom trhu alebo skúseným profesionálom, tieto rady vám pomôžu znížiť stres, zvýšiť sebavedomie, zlepšiť prezentáciu a mať z pohovoru na záver dobrý pocit. A zvýšiť tak pravdepodobnosť, že miesto, o ktoré sa uchádzate, získate.

1. Oslovte personalistu menom

Aj pri nižších pozíciách je dôležité vedieť, kam idete na pohovor. Keď viete meno personalistky alebo recruitéra, s ktorým ste sa dohodli, cítite sa istejšie a vzbudíte lepší prvý dojem. Oslovenie menom  – “Dobrý deň pani Slováková” – môže byť dobrý a uvoľnený začiatok.


2. Názov a popis pracovnej ponuky

Ako sa volá spoločnosť, v ktorej sa uchádzate o zamestnanie a čo táto spoločnosť robí je takisto dôležité. Rovnako ako názov pozície, na ktorú sa hlásite. Veľa spoločností používa v inzercii rôzne názvy, aby uchádzačov zaujalo. Nebojte sa spýtať, či ste si z popisu práce správne predstavil/a, o čo pôjde. 


3. Buďte sami sebou

Buďte na pohovore sami sebou. Nepodceňujte sa, ale ani sa nepreceňujte. Majte pripravené odpovede na otázky, prečo ste sa rozhodli pre zamestnania, v ktorých ste pracovali, prečo vás zaujala pozícia na ktorú sa hlásite, čo je pre vás v práci dôležité. Ak v tomto máte jasno, odpovede na ostatné otázky personalistov by ste z toho mali vedieť sformulovať.


4. Oblečenie

Zvážte ako sa na pohovor obliecť. Slušným oblečením nič nepokazíte. Ale ak nechcete chodiť do práce inak ako v rifliach a svetri, choďte tak aj na pohovor. Oblečenie je jasným signálom kde sú vaše hranice. Ak sa hlásite na pozíciu vo výrobe alebo v sklade, oblek ani košeľa s kravatou nie sú na pohovor potrebné. 

Čo si obliecť na pohovor?

5. Nebojte sa pohovoru

Nebojte sa pohovoru, aj keď ste ho nikdy neabsolvovali. Priznajte túto svoju “slabosť”. Vyjadrenie obáv je dobrou cestou k príjemnej a nezraňujúcej komunikácii


6. Sú vašou motiváciou peniaze?

Ak sú vašou hlavnou motiváciou pre prijatie danej práce peniaze, nehanbite sa za to. Ale majte pripravenú odpoveď na otázku prečo – mám hypotéku, živím rodinu, chcem zarobiť a potom cestovať.  Otvorená komunikácia predíde prípadným sklamaniam po nástupe do práce. 


7. Naštudujte si požiadavky zamestnávateľa

Pozrite si v inzercii, na ktorú reagujete, čo zamestnávateľ od kandidátov požaduje. Je vysoký predpoklad, že na toto sa bude pýtať a to by ste mali vedieť odkomunikovať alebo preukázať. Nie vždy je nevyhnutné byť profesionál vo všetkom, čo sa v inzercii uvádza ako výhoda – otvorene hovorte aj o tom, v čom sa necítite silný ale majte pripravenú odpoveď na to, ako sa to doučíte alebo nejaký príklad s inou zručnosťou, ktorú ste si napr. osvojili po nástupe do predchádzajúceho zamestnania a stali ste sa v nej odborníkom.


8. Vopred sa pripravte na štandardizované otázky

Personalisti radi používajú štandardizované otázky ako “aké sú vaše slabé a silné stránky”, “kde sa vidíte za 5 rokov”, “povedzte nám niečo o sebe”. Tieto otázky majú svoj zmysel. Pomôžu zistiť, či sa hodíte do pracovného kolektívu, či máte podobné hodnoty ako spoločnosť, pre ktorú chcete pracovať.  Šikovní personalisti a personalistky ich často sformulujú tak, že ani neviete, že sa vás na to pýtajú. Majte však pripravené odpovede aj na tieto klasické otázky. Inšpirujte sa na internete, ale vyberte si z odpovedí tie, ktoré vás naozaj vystihujú. 


9. Pripravte si otázky

Sformulujte si otázky. Ohľadom pracovnej doby, oblečenia, toho, ako to na pracovisku funguje s jedlom alebo kávou. Výbornou otázkou je aj to, ako bude prebiehať v prípade nástupu váš prvý deň alebo zaškolenie


10. Pýtajte sa na kolektív

Nevynechajte ani otázku o kolektíve. Kolegovia sú tí, s ktorými bude tráviť podstatnú časť vášho života. A nie vždy ich viete len tak vymeniť. Budete pracovať v mužsko/ženskom kolektíve? Sú kolegovia od vás zásadne mladší alebo starší? Možno to nezohrá zásadnú rolu pri vašom rozhodovaní, ale je dobré sa na to pripraviť. Čakajte však aj protiotázku – aký kolektív by ste chceli mať? 


Dúfame, že vám tieto tipy pomôžu pripraviť sa na pohovor a pomôžu vám znížiť vaše obavy a stres. A keby ste aj neuspeli  – nezabudnite, že každý pohovor je aj príležitosťou na učenie sa a rast. Ak si uvedomíte, že aj v prípade neúspechu sa môžete poučiť a zlepšiť, budete sa cítiť viac uvoľnene a každý ďalší pohovor pre vás bude vždy o niečo príjemnejší.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.