Na personalistickom trhu od roku 1991

Ako zvládnuť prvý deň v práci?

Prvý deň v práci je vždy stresujúcim okamžikom. V každom z nás vyvoláva obavy, ako sa na pracovisku zorientujeme, akí budú noví kolegovia, aké mi dajú pracovné miesto alebo skrinku na odloženie osobných vecí. Tak ako pri všetkom, aj prvý deň v práci zvládnete lepšie ak sa naň pripravíte. 


Súhlasím, že pripraviť by sa naň mal hlavne váš zamestnávateľ. Ak je v spoločnosti kam nastupujete, nastavený proces zaškolenia a prvým dňom vás niekto prevedie, začiatok bude pre vás ľahší. Nie vždy to tak však je. Čo môžete teda pre lepšie zvládnutie prvého dňa urobiť vy?

Ako zvládnuť prvý deň v práci? 10 praktických rád
  1. Spýtajte sa už na pohovore na to, ako bude váš prvý deň v práci pravdepodobne vyzerať . Budete vedieť, či sa vám bude niekto venovať alebo sa o seba budete musieť viac menej postarať sami. 
  2. Takisto je dôležité zistiť, aké oblečenie je v spoločnosti, kam nastupujete, bežné. Ak ste sa nespýtali na pohovore, nebojte sa pred nástupom položiť túto otázku personalistovi, s ktorým komunikujete.
  3. Príďte včas a pamätajte si meno toho, za kým idete. Aj keď to nemusí byť váš nadriadený, poznať a osloviť druhého človeka jeho menom je vždy príjemné
  4. Spýtajte sa pri príchode, čo sa od vás dnes očakáva – máte sa neformálne zoznamovať, máte ísť na IT oddelenie pre počítač, máte si ísť pre pracovné oblečenie alebo si dohodnúť nejaké školenia? Väčšinou sa tieto veci dozviete automaticky, ak však máte pocit, že neviete, čo máte robiť, pýtajte sa
  5. Nadviažte rozhovor s kolegami – niekedy to môže byť ťažké. Ak kolegovia nereagujú, nenúťte ich do rozhovoru. Začnite otázkou, či vám môžu ukázať, kde nájdete … (kávovar, IT oddelenie, toalety) alebo kam môžete ísť na obed. Aj v tichom kolektíve sa vždy nájde niekto, kto vám na takúto otázku zareaguje. 
  6. Usmievajte sa. To nikdy neuškodí. Je to možno banálna rada, ale úsmev je pri budovaní medziľudských vzťahov dôležitý.
  7. Viac počúvajte ako rozprávajte. Akceptujte, že kolegovia sú v spoločnosti už nejakú dobu a vypočujte si ich rady. Nemusíte sa nimi riadiť ani s nimi súhlasiť, ale rešpektujte ich názor. Nesnažte sa ich presvedčiť, že vy ste to mali v predchádzajúcom zamestnaní inak a to bolo lepšie. Na toto naozaj nie je prvý deň (ani prvý týždeň) vhodný.
  8. Spýtajte sa, či môžete pomôcť. Aj keď je jasné, že sa to netýka vašej pozície, ak vidíte, že kolegovia by pomoc asi ocenili, lebo nestíhajú alebo prenášajú niečo ťažké, pridajte sa. 
  9. Buďte na školení aktívni. Ak vám nie je niečo jasné, pýtajte sa. Na to školenia sú. Dnes sú tam kolegyne a kolegovia, ktorí vás zaškoľujú, pre vás. Očakávajú vaše otázky. A očakávajú, že po školení tomu budete rozumieť. Pýtajte sa, uisťujte sa, píšte si poznámky.
  10. Po prvom dni v práci by ste mali odchádzať s informáciou, čo vás čaká zajtra, kedy máte prísť a kto sa vám bude venovať. Ak túto informáciu nemáte a cítite sa neisto, neváhajte zavolať personalistovi alebo personalistke, s ktorým ste si dohadovali nástup do práce. Alebo niektorému z kolegov, ktorí vás v prvý deň zaškoľovali.

Ak prvý deň neprebehne podľa vašich predstáv, nevzdávajte to. Obráťte sa na toho, s kým sa vám rozprávalo najpríjemnejšie a povedzte mu o tomto svojom pocite a obavách. Keď už si vás zamestnávateľ vybral je aj v jeho záujme, aby ste sa do kolektívu začlenili a boli v práci “v pohode”.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.