Na personalistickom trhu od roku 1991

Porovnanie práce priamo u zamestnávateľa a cez agentúru

Zamestnať sa priamo u zamestnávateľa, kde chcete pracovať, je určite najlepšou cestou pre každého z vás. Zamestnanie cez personálnu agentúru však nie je o toľko horšie, aby ste to v prípade, že vás zaujala ich ponuka, neskúsili.


Personálne agentúry obsadzujú často pozície v spoločnostiach, ktoré si sami zamestnancov nevyberajú. Môže to byť niekedy jediná možnosť ako sa k zaujímavému zamestnávateľovi dostať.

Väčšina agentúrnych zamestnancov na Slovensku pracuje vo výrobe alebo v sklade. Ak je takáto práca pre vás zaujímavá prečítajte si, aké sú špecifiká pri zamestnaní cez personálnu agentúru.

  1. Rovnaká pozícia, rovnaká mzda. Seriózna agentúra ponúka na rovnakej pozícii rovnaké podmienky ako zamestnávateľ. Je to dané zákonom a je to prísne kontrolované. Okrem základnej mzdy sa aj na agentúrnych zamestnancov samozrejme vzťahujú rôzne príplatky, nárok na dovolenku alebo povinnosť platiť odvody, čím si aj agentúrni zamestnanci šetria na dôchodok alebo na dobu, keď budú chorí alebo nezamestnaní.
  2. Záloha. Dnes už nie je bežné, že zamestnávatelia dávajú zálohy a ani sa na to zamestnanci nespoliehajú. Pre agentúry je to však jeden z benefitov, ktoré vedia zamestnancom na požiadanie poskytovať. Samozrejme, musíte si najprv pár dní alebo týždeň – dva odpracovať. Ale nemusíte na výplatu čakať až do ďalšieho mesiaca. Hodí sa to najmä pri nástupe do nového zamestnania, keď vám peniažky môžu veľmi chýbať. 
  3. Pohovor. Alebo nie? Častokrát sa pri obsadzovaní cez agentúru stretnete s tým, že na pohovor ísť netreba. A ak aj áno, každý personalista sa vám bude snažiť pomôcť, aby vás na prípadný pohovor u zamestnávateľa pripravil. Overiť si, či spĺňate podmienky a máte príslušné zručnosti alebo preukazy je samozrejme nevyhnutné, ale pýtať sa vás, kde sa vidíte o 5 rokov, pravdepodobne nebudú. 
  4. Nemáte životopis? Nevadí. Častokrát ho ani nepotrebujete a ak áno, v agentúre ho s vami radi vytvoria alebo vám poradia jednoduchý nástroj, ako si ho na pár klikov spravíte sami.
  5. Dva roky a dosť. Je pravda, že cez agentúru môžete pracovať maximálne dva roky. Ak tak dlho vydržíte, máte ale “vyhraté” – až 92% zamestnancov, ktorí vydržia pracovať cez našu agentúru viac ako 1 a ½ roka si zamestnávatelia zamestnajú následne priamo k sebe. 
  6. Bojíte sa, že to nezvládnete? Nevadí, veď preto idete cez agentúru. Ak to nevyjde, ponúkneme vám ďalšiu prácu. Našim zamestnancom zostanete, aj keď vymeníte jednu prácu za druhú a preto vám s tým radi pomôžeme.

Častým mýtom je, že si agentúry strhávajú niečo z vašej výplaty. Nie je to pravda. Agentúru platí zamestnávateľ, ku ktorému idete cez agentúru pracovať. A ako sme uviedli už v úvode, bez ohľadu či ste agentúrny zamestnanec alebo pracujete priamo u zamestnávateľa, rovnakú mzdu máte garantovanú zákonom.

Agentúra a zamestnávateľ musia ponúkať rovnaké pracovné podmienky

To, prečo zamestnávateľ agentúru platí nie je aby ušetril na vašej mzde, ale aby sme zaňho robili ostatné činnosti – vyhľadali vás, spravili s vami prípadný pohovor, podpísali zmluvu, spracovali sme vašu mzdu. A v neposlednom rade máte aj vy v agentúre niekoho, kto sa vás v prípade problémov u zamestnávateľa zastane.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.