Na personalistickom trhu od roku 1991

Čo robiť, keď prídem o prácu

Týždne a mesiace po strate práce môžu byť náročným obdobím. Rovnako však to môže byť aj príležitosťou na dopriatie si potrebného oddychu, na nový začiatok a nájdenie si novej, vhodnejšej práce. 

Ak ste sa ocitli v tejto situácii, alebo o výpovedi uvažujete prinášame vám zhrnutie dobrých rád a odporúčaní z praxe 🙂

Prišli ste o prácu? Nahláste sa na úrade práce, pripravte si životopis a vzdelávajte sa

1. Nahlásenie sa na Úrade práce

Dôležité je spomenúť, že evidencia na úrade práce je dobrovoľná. Môžete sa rozhodnúť zostať bez zaevidovania a stať sa tzv. “dobrovoľne nezamestnaným” V takomto prípade ste však povinný samostatne si platiť odvody do zdravotnej poisťovne.

Čo pre zaevidovanie potrebujete?

  • žiadosť o zaradenie do evidencie (nájdete ju na stránkach upsvr)
  • platný občiansky preukaz
  • kópiu dokladu o rozviazaní pracovného pomeru
  • kópiu dokladu o najvyššom dosiahnutom vzdelaní

Kedy sa zaevidovať?

Ak to stihnete do 10 kalendárnych dní po ukončení pracovného pomeru, budete zaradený do evidencie od dňa nasledujúcom po ukončení zamestnania. Ak si to odložíte, tak dní, ktoré budete mať medzi podaním žiadosti o evidenciu a ukončením pracovného pomeru musíte uhradiť zdravotné poistenie. 

Aké sú výhody evidencie?

  • podpora v nezamestnanosti. Na tu máte nárok, ak ste za posledné 4 roky odpracovali najmenej 730 dní (2 roky). U nás sa neskúmajú dôvody ukončenia pracovného pomeru. Dôležité je, či ste vy alebo váš zamestnávateľ platili poistenie v nezamestnanosti. 
  • možnosť preplatenia vami vybraných kurzov, absolvovanie rekvalifikačných kurzov a školení
  • príspevok na presťahovanie za prácou, na dopravu do zamestnania … a iné.

2. Aktualizácia životopisu a online profilov

Či ste pracovali dlhšie na jednom mieste, alebo zamestnania pravidelne striedate, venujte životopisu potrebnú pozornosť. Pri posudzovaní žiadosti o zamestnanie “prejde” personalista váš životopis za niekoľko sekúnd. Preto je potrebné, aby bol čo najprehľadnejší a aby ste v ňom uviedli všetky zásadné informácie.

Životopis si môžete vytvoriť aj na našej stránke – link. Je to rýchle a jednoduché.

Nezabudnite aj na svoj profil na sieti LinkedIn. Aktualizujte si svoj status a pridajte popis činností ktoré ste robili v poslednom zamestnaní. Personalisti stále častejšie vyhľadávajú uchádzačov aj týmto spôsobom, preto nebuďte prekvapený, ak sa vám sami aktívne ozvú s pracovnou ponukou.


3. Rozvíjanie zručností a vzdelávanie

Využite čas bez zamestnania a pracujte na svojich zručnostiach. Absolvovať môžete počítačové kurzy, masérsky kurz alebo kurzy na vedenie VZV a skladovú evidenciu. Možností je naozaj veľa.

Pozrite si ponuky na rôznych pracovných portáloch. Nájdite tie, ktoré by vás zaujímali a vypíšte si najčastejšie požiadavky. Spĺňate ich, alebo je nejaký spôsob, ako môžete dosiahnuť, aby ste ich spĺňali o 2-3 mesiace?

Takto si môžete pripraviť plán, na aké kurzy sa zamerať a ako sa z danej situácie vyťažiť niečo dobré. 

Nájdite si kurz, kde by ste si mohli doplniť kvalifikáciu. Zistite, ktoré z nich vám môže preplatiť úrad práce.

4. Prehodnotenie financií

Spravte si prehľad vo svojich výdavkoch, prehodnoťte financie a rozpočet. V akej výške sú platby, ktoré vám pevne každý mesiac odchádzajú? Bývanie, auto, platby za školu, krúžky … Máte vytvorenú finančnú rezervu? Takto zistíte, ako dlho môžete byť bez zamestnania, aby ste sa nedostali do ťažkostí. 

Ak splácate hypotéku alebo spotrebiteľský úver, banky ponúkajú možnosť odkladu splátok o 1 – 6 mesiacov z dôvodu straty zamestnania alebo poklesu príjmu. Informujte sa vo svojej banke a pokúste sa nájsť spoločne riešenie.


5. Oddych a podpora od rodiny a priateľov

Na koniec to najdôležitejšie 🙂 nezabúdajte na seba a oddýchnite si. Obavy o budúcnosť vám to možno úplne nedovolia, ale pokúste sa odbúrať stres a nepríjemné myšlienky všetkými spôsobmi.

Napíšte známym, na ktorých ste nemali dlhšie čas, prejdite sa s deťmi do školy … Spomeňte si, na čo ste najčastejšie mysleli cestou do práce? Čo ste v tej chvíli chceli robiť a teraz by ste na to mali čas? Určite sa nájdete aktivita, ktorá vám nie len vyplní čas, ale vás aj pozitívne “nakopne”.

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.