Na personalistickom trhu od roku 1991

Personalita radí – 5 chýb pri hľadaní práce

Hľadáte si prácu a máte pocit, že žiadna ponuka nie je pre vás vhodná? Každá práca má podmienky, ktoré nedokážete všetky splniť. Prečítajte si rady od našich personalistov a skúste sa na ponuky práce pozrieť ešte raz.


Personalista radí – 5 chýb, ktoré robíte pri hľadaní práce
  1. Neviem čo je to za pozíciu. Nerozhodujte sa len podľa názvu. Ten sa často do firmy ku firme mení. A aj keď je rovnaký, aj tak nemáte istotu, že budete robiť presne to čo doteraz (alebo čo si vy pod tým názvom predstavujete). Pozrite si bližší popis alebo o akého zamestnávateľa ide. Stále neviete, či je to pozícia pre vás, ale láka vás napr. lokalitou alebo platovými podmienkami? Zareagujte! Ak je inzerát napísaný veľmi všeobecne väčšinou to znamená, že vás na pozíciu zaškolia a prihlásiť sa môže každý.
  2. Nespĺňam všetky podmienky. Ak sa vám pozícia inak pozdáva, nevzdávajte to. Skúsenosti hovoria, že zamestnávatelia si dávajú do podmienok často aj požiadavky, ktoré sú viac výhodou, ako nevyhnutnosťou. Skúste zareagovať, to vás nič nestojí. A ak vás pozvú na pohovor, tak aj keď vás nevyberú alebo zistíte, že to nie je pozícia pre vás, berte to ako tréning, ktorý vám pomôže lepšie zvládnuť nasledujúci pohovor. 
  3. Boli ste už na pohovore na podobnú pozíciu a nevzali vás. Ak ste nespĺňali nejaké konkrétne kritérium, ktoré je dôležité pre túto pozíciu (napríklad nemáte nejaké oprávnenie alebo nevyhnutné vzdelanie) tak je asi rozumné pozrieť sa po iných ponukách. Ak však neviete, čo konkrétne bol problém, kľudne reagujte. Každá firma má nielen špecifické postupy práce a požiadavky, ale aj proces zaškoľovania. To, čo môže niektorý zamestnávateľ požadovať vás iný rád naučí. A aj naopak – niekto môže hľadať ľudí bez praxe práve preto, že si ich zaškoľuje sám. A odmietnuť vás, aj keď máte niekoľko rokov praxe.
  4. Nemám životopis. Ak si hľadáte prácu, životopis je častou podmienkou, aby ste mohli vôbec zareagovať. Ak životopis nemáte, môžete si ho vytvoriť aj na našej webstránke alebo pomocou iného z množstva generátorov životopisov. Nenechajte sa odradiť tým, že neviete spraviť dokonalý a krásny životopis – ak sa nehlásite zrovna na marketingové oddelenie, väčšinou je obsah životopisu – t.j. kde a čo ste robil/a dôležitejší, ako pekné farby alebo grafické usporiadanie.
  5. Musím ísť na pohovor a to som nikdy nebol. Ak sa chcete kariérne niekam posunúť, pohovoru sa asi nevyhnete. Nebojte sa toho a vnímajte to ako rozhovor. Na veľmi špecifickú tému, ale je to len rozhovor. Prečítajte si ako sa na pohovor pripraviť a čo môžete očakávať. Pamätajte si, že zamestnávateľ obsadzuje danú pozíciu, lebo potrebuje zamestnancov. Nie je jeho úlohou byť na vás zlý, len zistiť, či danú prácu zvládnete. 

Nenašli ste sa ani v jednom bode? Skúsim teda ešte jednu otázku – nehľadáte novú prácu len preto, že vás niekto z kolegov nahneval, nadriadený neocenil alebo sa vám niečo aktuálne nepodarilo? Je to samozrejme dobrý dôvod, ale ak si neviete vybrať, môže to znamenať aj to, že okrem tohto konfliktu je to vlastne u vás v práci fajn.

Aj tak malo prezeranie ponúk určite zmysel – utvrdilo vás to v tom, že potrebujete vyriešiť jeden konflikt a nie meniť prácu 🙂

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.