Na personalistickom trhu od roku 1991

Ako spoznať falošnú ponuku

Spoznanť falošnú ponuky práce môže byť občas zložité, ale existuje niekoľko znakov a varovných signálov, na ktoré by ste sa mali sústrediť, aby ste sa chránili pred podvodmi. Ktoré to sú?

5 jednoduchých tipov na rozpoznanie falošnej ponuky práce
  1. Neprimeraný plat. To je asi najväčší a zároveň najprehliadanejší varovný signál. Každý by sme chceli dostať za ľahkú prácu výbornú výplatu. Ale tak to vo svete nefunguje. Ak vám niekto sľubuje ľahko zarobené peniaze, spozornite. Možno vás priamo neklame, ale šanca, že na výplatu (hlavne ak ide o menšie spoločnosti) nakoniec nebude mať peniaze, je vyššia ako pri spoločnosti, ktorá ponúka primerané mzdy
  2. Neexistujúca spoločnosť. Využite internet a googlite. Nájdite si informácie o spoločnosti, ktorá vám prácu ponúka. Ak o nej nenájdete na internete žiadne informácie, buďte opatrní. Aj keď vás pozvú na pohovor do krásnej kancelárie a dajú vám nádherné vizitky, nemusí to ešte znamenať, že ide o serióznu ponuku Poslať takejto spoločnosti osobné údaje alebo podpísať niečo, čo si neprečítate, môě byť rizikové.
  3. Zaplaťte vopred. Ak si hľadáte prácu na Slovensku nie je dôvod, aby ste za čokoľvek platili vopred. Ani agentúra, ani zamestnávateľ nemôžu od vás pýtať zálohu “na niečo”. Výnimkou môžu byť brigády na podujatia, kde podpisom zmluvy získate aj vstupenku alebo sprostredkovanie práce v zahraničí, kde vám agentúra zabezpečuje ubytovanie alebo cestu. Ale aj v takomto prípade platí – suma musí byť primeraná. Ak lístok stojí 50€, OK, to od vás môžu chcieť. Ale nie je dôvod pýtať si viac. Ak agentúra nesúhlasí, že sa na miesto práce v zahraničí napr. dopravíte na vlastné náklady, tiež treba spozornieť. Ak si od vás niekto pýta pri podpise zmluvy peniaze, je dvojnásobne dôležité, aby ste si danú spoločnosť overili. 
  4. Práca bez zmluvy. Ak vám zamestnávateľ odmietne dať podmienky “na papieri”, zbystrite. Každá seriózna spoločnosť má dnes pripravenú pracovnú zmluvu a ďalšie potrebné dokumenty, kde máte napísané základné podmienky práce, na ktorej ste sa dohodli. 
  5. Extra výhodná ponuka práce, keď ju nehľadáte. Email s lákavou ponukou môže byť cestou do vášho počítača. V lepšom prípade vám nainštaluje vírus a rozpošle nevyžiadané správy vašim kontaktom na sociálnych sieťach. V tom horšom prídete o svoje dáta alebo prihlasovacie údaje, ktoré máte uložené v počítači. Na nevyžiadané správy neklikajte, nech je ponuka akokoľvek lákavá. 

Ak falošnú ponuku práce neodhalíte, môže sa stať, že do práce nastúpite a nedostanete výplatu. Je to smutné, ale v konečnom dôsledku ste prišli len o váš čas a potenciálne zarobené peniaze.

Dôležité je nedostať sa do situácie, kedy niekomu podpíšete dokument, na základe ktorého prídete o nejaké práva alebo peniaze. Nenasadnete do autobusu, ktorý vás odvezie niekam, kam ste nechceli. Alebo nezaplatíte vopred za niečo, čo nikdy nedostanete, prípadne nevyplníte osobné údaje, ktoré by neskôr mohol niekto zneužiť.

Buďte opatrní!

Nevybrali ste si z našich pracovných ponúk?
Záleží nám na vašom názore. Ste spokojní alebo nespokojní, povedzte nám o tom viac.